Rijlessen met aanhangwagen bij Rijschool Toppie

 

 

Pakket 6 uur inclusief examen € 490,00 (incl BTW)

Aanhangwagen regels

Mag ik met een rijbewijs B een aanhanger of caravan trekken?

In Nederland mag u in een aantal gevallen een aanhanger of caravan trekken als u in het bezit bent van alleen een rijbewijs B.
Daarvoor gelden echter twee voorwaarden:

1) De aanhangwagen mag totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750 kg, of

2) De aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg. Voorwaarde is dat de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig plus aanhangwagen) niet meer dan 3500 kg is.

Voor beide voorwaarden geldt dat het werkelijk te trekken gewicht niet zwaarder mag zijn dan het trekvermogen van de auto. Het trekvermogen staat op het Voertuigbewijs.
In alle andere gevallen is een BE of B+ rijbewijs verplicht.

Nieuwe regels rijbewijs BE

Met het rijbewijs BE mocht u tot 19 januari 2013 een aanhangwagen of oplegger voorttrekken met een gewicht van meer dan 750 kg. Sinds 19 januari 2013 mag het gewicht van de aanhangwagen of oplegger niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Voor opleggers of middenasaanhangwagens is hierop wel een uitzondering mogelijk. Bij deze voertuigen kan namelijk gewicht worden overgedragen op het trekkend voertuig. In dat geval mag de combinatie zwaarder wegen dan 7000 kg. Bij andere soorten aanhangwagens (dan opleggers of middenasaanhangwagens) is het niet toegestaan gewicht over te dragen. ‘Overdragen’ betekent dat via de trekhaak (of andere gebruikte wijze van koppeling) een deel van het gewicht van de oplegger of middenasaanhangwagen door de personenauto wordt gedragen.

Er zijn hierbij 2 eisen:

• Met het gewicht dat wordt overgedragen mag de personenauto niet zwaarder worden dan 3500 kg. Dat wordt als volgt berekend: de toegestane maximum massa van de personenauto (wat de personenauto volgens het kentekenbewijs mag wegen) – de massa in rijklare toestand van de personenauto (hoeveel de personenauto werkelijk weegt wanneer u erin zit en de oplegger of middenasaanhangwagen trekt) = een bepaald gewicht. Het gewicht dat wordt overgedragen (de toegestane maximum last onder de koppeling) mag niet hoger zijn dan dit bepaalde gewicht.

• En het gewicht op de assen van de oplegger of middenasaanhangwagen mag niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Het gaat hier om het gewicht dat niet op de personenauto wordt overgedragen.
Overschrijdt u met uw voertuig met oplegger of middenasaanhangwagen deze eisen? Dan moet u in het bezit zijn van een rijbewijs C1E.

Praktijk

Praktijklessen:
Tijdens het lesprogramma wordt u vertrouwd gemaakt met het rijden met de combinatie en krijgt u uitleg over de benodigde papieren, gewichten, controlehandelingen aan het voertuig en aanhangwagen. Tot de exameneisen behoren ook de bijzonder verrichtingen met de combinatie:

  • op de juiste manier aan- en afkoppelen
  • het recht achteruit rijden
  • keren door middel van een halve draai
  • parkeren en weer wegrijden tegen een helling
  • achteruit voor een laad- losplaats parkeren
  • ook verzorgen wij opfriscursussen voor caravan- of aanhanger bezitter

Examen:
Het examen duurt in totaal 55 minuten. Je maakt eerst kennis met de examinator nadat hij/ zij jouw rijbewijs heeft gecontroleerd worden er vragen gesteld over de papieren van de auto en de aanhanger.

Hierna gaat u naar buiten, u krijgt een ogentest, u mag de aanhanger aankoppelen, u krijgt een paar vragen bij de aanhanger en hierna ga u rijden, in het half uur die u ongeveer rijdt krijg u onderweg 2 bijzondere manoeuvres.

Direct na terugkomst bij CBR krijg u binnen de uitslag.

Tarieven

Tarieven BE:
Pakket 6 uur inclusief examen € 490,00 (incl BTW)